Botna

Status: I drift

Prisområde: NO5

Produksjon: 6.6 GWh

Byggeår: 2020

Lokasjon: Sogndal

Tilsvarer strøm til 400 husstander

Botna

Botna kraftverk er et vannkraftverk i Bøyadalen i Sogndal kommune i Vestland. Det er et elvekraftverk som utnytter et fall på 332 meter i elva Botna.

Botna Kraftverk bidrar ikke bare med kraftproduksjon, men er også blitt en destinasjon for skientusiaster som bruker anleggsveien for å få tilgang til de flotte skiområdene.

Verdsatt naturområde

I Fjærland har Forte bygget tre nærliggende kraftverk, Botna, Tverrdalselvi og Skeidsflåten. Det tok hele 15 år å få tillatelse til å bygge kraftverkene, men innsatsen og ventingen var verdt det. Disse kraftverkene er nøye planlagt og konstruert, og resultatet ble tre gode kraftverk.

Grunneierkontakt Svein Arne Bøyum er tydelig på telefon når han blir bedt om å beskrive prosjektene i Fjærland. «Det har hatt positive ringvirkninger for regionen. Veien opp til inntaket gir tilgang til fjellområdene og selv områder som tidligere var mindre besøkte, har nå fått mye lokalbefolkning og besøkende om sommeren. Dette har gjort områdene mye mer levende og verdsatt enn noen gang tidligere.»

Sogndal har de siste årene blomstret som en turistdestinasjon, og turisme har blitt like viktig som gårdsdrift i Fjærland, mye takket være isbreene. Området rundt kraftverkene Botna, Tverrdalselvi og Skeidsflåten har blitt svært populært for skigåing. Spesielt Botna har blitt en hemmelig perle blant de ivrige skientusiastene. Svein Arne er entusiastisk «Det er veldig hyggelig å se nærområdet få denne oppmerksomheten og at det kan bidra til mer naturopplevelser». 

Naturområdene i bygda er vakre og spesielt med synet av jostedalsbreen i bakkant. På grunn av isbreen og gode snøforhold i fjellene, gjør det at det er en god del vann som renner ut i fjorden i området. «Det er en fantastisk mulighet å utnytte vannressursene før de renner ut i havet», sier Svein Arne Bøyum.

Baksiden av kraftverket med Fjærland i forkant
Botna Kraftverk med fjellene i bakgrunn

Tekniske spesifikasjoner:

  • Turbin: Pelton
  • Fallhøyde: 332 meter
  • Installert effekt: 2,0 MW