Småkraft er den mest lavthengende frukten

Forte har stor aktivitet med totalt 14 kraftverk under bygging og flere nye prosjekter som vi forventer å starte bygging på i løpet av året. Kompetanse, gjennomføringskraft og investeringsviljen er stor i Forte og resten av småkraftbransjen.

«Nå er det viktig at NVE følger opp med kapasitet og prioritet i saksbehandling av småkraftkonsesjoner. Før 2030 kan det bygges 5 TWh med småkraftverk, hvis politikerne vil eller tør. Akkurat nå møter småkraftnæringen stampesjø, fordi NVE ikke har fått klare mål og tidsfrister» – sier Rein Husebø, daglig leder i Forte Vannkraft.

Kraftverkene vi nå setter i drift fikk tildelt konsesjon tilbake i 2015 og 2016. Det tar tid å utvikle gode prosjekter. Det er derfor viktig å få opp behandlingstiden på konsesjoner, slik at vi kan fortsette å levere etterspurt fornybar energi.

Ervikselva kraftverk

Ervikselva kraftverk er lokalisert i Sunnfjord kommune og vil produsere 16,7 GWh gjennom en 5,5 MW Pelton-turbin, levert av Spetals Verk. Prosjektet har vært et av Fortes viktigste prosjekt de siste årene da det var første prosjekt som benyttet Norhards nye 1200 mm diameter boremaskin. Boring gikk over all forventning og samarbeidet med boreselskapet Norhard og maskinentreprenøren HKvame AS, samt betongentreprenør HBV betong AS har fungert veldig bra i prosjektgjennomføringen, sier Sveinung Rud, utbyggingssjef i Forte Vannkraft. I tillegg er det det blitt lagt en 7 km lang sjøkabel over Førdefjorden for tilknytning til overliggende nett.

Retningsstyrt boring

Retningsstyrt boring gir svært lite inngrep i naturen og området etter ferdigstillelse viser nesten ingen synlige inngrep fra prosjektet. Småkraft er den fornybare energiformen som har minst arealforbruk. Småkraft legger beslag på mindre enn 1 kvadratkilometer per TWh med ny energi. Til sammenligning bruker landbasert vindkraft 35 kvadratkilometer pr TWh. Retningsstyrt boring gjør småkraft ennå mer arealeffektiv, når hele vannveien og inntaket kan bygges uten vei eller adkomst for maskiner.

Gjemlestad kraftverk

Gjemlestad kraftverk i Kvinesdal kommune ble koblet til nettet denne måneden og vil produsere omtrent 23,0 GWh årlig ved hjelp av to Francis-turbiner på 3,25 MW, hver levert av Spetals Verk.

Byggefasen

Litlåna elveeierlag (LEL) jobbet vel 15 år for å få bygd et kraftverk på Gjemlestad. Prosessen har vært sammensatt og startet med jordskiftedom i 2012, tilbudsforespørsler, utbyggingsavtale med aktør i 2013, konsesjon 2015 og aktør som etter hvert trakk seg. Saken fikk så fortgang gjennom avtale med Forte i 2020. Byggestarten gikk vinteren 2023 og kraftverket ble tilkoplet nett 12.09.2024.

«Grunneierne har vært svært samkjørte i hele prosessen og har vært svært tilfredse med at Forte Vannkraft ble valgt som vår utbygger.» sier Hans Sandvand grunneier og pådriver for kraftverket.

Utbyggingen av Gjemlestad kraftverk har vært et spennende prosjekt som har krevd tett koordinering og samarbeid med både naboer og lokale myndigheter. En av de største utfordringene var byggingen av en 1000 meter lang tunnel i et område nært både skole og boliger. Vannveien måtte også krysse Sørlandsbanen, noe som krevde nøye planlegging og samarbeid med BaneNor.

«Takket være god dialog med naboer og Bane Nor før og underveis i prosjektet har gjennomføringen gått veldig bra. Det har også vært en god dialog med Kvinesdal kommune og god og konstruktiv oppfølging fra NVE som har medført et godt sluttresultat» – sier utbyggingssjef i Forte Vannkraft, Sveinung Rud.

Lokal verdiskapning og bærekraftige løsninger

Prosjektet har vært gjennomført med mange lokale ressurser hos de involverte entreprenørene. Risa har vært hovedentreprenør i prosjektet, og har hatt med seg gode underentreprenører som Flage maskin, Hako Total og Ekko Bygg.

Prosjektet har også gitt verdifull erfaring i forbindelse med miljøvennlige løsninger for ål og fisk i Litleåni. Sammen med Multiconsult har man utviklet trygge opp- og nedvandingsløsninger, inkludert fisketrapp og ålerenne ved inntaket. Dette er viktige miljøtiltak som vil bidra til fortsatt godt mangfold av liv i elva.

Offisiell åpning av Gjemlestad

Den offisielle åpningen av Gjemlestad kraftverk vil finne sted

tirsdag 24. september kl. 16.00.

Ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug, vil stå for åpningen, etterfulgt av en omvisning på kraftverket. Etterpå inviteres grunneiere og entreprenører til en lukket samling på Viltmålklubben.

Med Gjemlestad kraftverk i drift, kan vi glede oss over en ny milepæl i arbeidet for bærekraftig kraftproduksjon og et viktig bidrag til det grønne skiftet.

Artikkelen er publisert september 19, 2024.